Ordinarie Simskolan

och dess grupper

Simskola

och dess grupper

Från och med året ert barn fyller fyra år kan en spännande och utvecklande resa påbörjas i vår simskola.

Vår simskola består av åtta steg i en trappa som slutligen leder till full kroppskontroll i vatten och förmågan att ta sig fram på ett effektivt sätt via de fyra simsätten. Detta är färdigheter som kommer följa en hela livet. Här kan du läsa om de olika simskolegrupperna, dess krav, mål och våra rekommendationer. Detta för att du som förälder/vårdnadshavare ska kunna avgöra i vilken grupp ditt barn passar bäst. Vi rekommenderar att du gör dig bekant med alla stegen för att få en tydligare helhetsbild av ditt barns utveckling.

Glöm inte att vi är flexibla med åldrar och krav så hör gärna av dig vid frågor och funderingar. Vi som ideell förening finns trots allt för att främja simkunskaperna och vill inte att någon blir utelämnad.

Vi på Sjöbo SS lär ut ryggcrawl/tävlingsryggsim – ett snabbare och effektivare sätt att simma på rygg än livräddningsryggsim. Att kunna simma ryggcrawl underlättar även inlärningen av crawl senare.

Steg 1 – BADDAREN

Detta är första gruppen i vår simskola och är till för att utveckla barnets vattenvana. Genom övningar och lek blir man successivt bekvämare i vattnet och kan efterhand både glida och doppa huvudet. Här får barnen den grund som behövs för att sedan kunna påbörja den egentliga siminlärningen. Beroende på gruppens nivå och hur snabbt man uppnår målen kan barnen redan här introduceras till de första simbentagen.

Inga förkunskaper krävs till denna grupp men barnet får tidigast börja året det fyller fyra år.

Simmärken som tas i denna grupp:

Doppa

Simmaren ska doppa hakan och ena örat under vattnet (Upprepas fem gånger för varje sida).

Bubbla

Simmaren ska andas in, hålla andan och blåsa ut i vattenytan med hakan i vattnet (Upprepas fem gånger).

Doppa

Kunna doppa huvudet under vattnet fem gånger.

Bubbla

Kunna bubbla med munnen fem gånger.

Glida

Kunna glida i fem sekunder med ansiktet under vattenytan och framsträckta samt raka armar (platta får användas som stöd). Detta upprepas fem gånger där simmaren bottnar

Hoppa

Simmaren ska hoppa i från kant eller brygga på djupt vatten fem gånger.

Bubbla

Simmaren ska andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet (Upprepas fem gånger på djupt vatten).

Glida

Kunna glida i fem sekunder med ansiktet under vattenytan och framsträckta samt raka armar (platta får användas som stöd). Detta upprepas fem gånger där simmaren inte bottnar.

Steg 2 – SKÖLDPADDAN

När väl barnet har tillräcklig vattenvana är det dags för de första simtagen. Här får man träna på arm- och bentag med målet att simma uppemot 5-10 m. I denna gruppen jobbar vi på att flyta, simma på mage och även på rygg (görs i grunt vatten där barnen bottnar). Hopp och lek finns också med i planeringen.

För att få börja i denna grupp måste barnet ha utvecklat vattenvanan så pass att det vågar doppa huvudet under vattnet och kan flyta. De ska helst åtminstone tagit simmärkena Baddaren Grön och Baddaren Blå.

Simmärken som tas i denna grupp:

Flyta

Flyta på ryggläge i fem sekunder och gör därefter en rotation från ryggläge till magläge utan att röra botten (Utförs på grunt vatten).

Simma

Simma fem meter valfritt simsätt på grunt vatten.

Steg 3 – PINGVINEN

Här fortsätter barnet lära sig ryggsim och bröstsim, samtidigt som det blir allt bekvämare och rörligare i vattnet. Barnen lär sig simma uppemot 10-20 m i både mag- och ryggläge och jämfört med föregående grupp sker simningen på djupare vatten och det används färre hjälpmedel.

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst fem meter i magläge på grunt vatten. Man ska helst ha tagit simmärkena Sköldpaddan och Bläckfisken.

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

Simma 10 m i valfritt simsätt.

Hoppa

Hoppa från kant eller brygga på grunt vatten.

Flyta

Flyta i 10 sek. på grunt vatten.

Doppa

Hämta ett föremål på botten med båda händerna. Huvudet måste komma under vatten när denna övningen genomförs.

Simma

Simma 10 meter i magläge på djupt vatten.

Simma

Simma 10 meter i ryggläge på djupt vatten.

Hoppa

Hoppa från kant på djupt vatten.

Flyta

Flyta 10 sekunder på djupt vatten.

Steg 4 – FISKEN

Nu börjar tekniken behärskas och barnet får allt större vattenvana. I denna gruppen används minimalt med hälpmedel och utöver att utveckla simtekniken tränas även orken upp för att kunna simma uppemot 25-50 meter bröstsim och ryggsim. Här tränar man även på att flyta längre och dyka från kanten.

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst 10 meter i mag- och ryggläge. Man ska helst ha tagit simmärkena Pingvinen Silver och Pingvinen Guld.

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

Simma 25 m valfritt simsätt på grunt vatten.

Hoppa

Hoppa från kant på grunt vatten.

Simma

Simma 25 m valfritt simsätt på djupt vatten.

Dyka

Dyka från kant på djupt vatten.

Simma

Simma 50 m bröstsim på djupt vatten.

Simma

Simma 25 m ryggsim på djupt vatten.

Flyta

Flyta i 1 minut.

Dyka

Dyka från kant på djupt vatten.

Steg 5 – HAJEN BRONS

Som en del i progressionen mot att bli en självständig simmare sker ett väsentligt steg från Fisken till Hajen Brons. Från att mestadels ha simmat med sina ledare i vattnet får barnen simma allt mer självständigt medan instruktörerna leder lektionen från kanten. Barnet klarar att på egen hand ta sig från kant till kant och nu handlar det om att slipa på tekniken för att kunna simma fint bröstsim och ryggsim. Här är målet att klara 100 m bröst- och ryggsim, bli bättre på att dyka och bli allt mer effektiv i vattnet.

Från och med denna grupp får man delta i Morgondagarna som arrangeras vid varje termins slut. Lär mer om eventet HÄR

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst 25 m bröstsim och ryggsim samt våga befinna sig i vatten utan att bottna. De ska helst ha tagit simmärkena Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket.

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

Simma 100 meter i valfritt simsätt på djupt vatten.

Simma

Simma 100 meter varav 25 meter i ryggläge.

Simma

Simma 12,5 m bröstsim, göra sedan en rotation från magläge till ryggläge (utan och röra linan eller botten) och därefter simma 12,5 m ryggsim.

Steg 6 – HAJEN GULD

Huvudsyftet med Hajen Guld är att uppnå det nationella målet för simkunnighet. Här tränar man på att dyka från startpall och effektivt ta sig upp till vattenytan. Man simmar uppemot 200 m bröstsim och ryggsim med god teknik och får även den värdefulla erfarenheten av att simma med kläder på. När den här gruppen är avklarad räknas man alltså som simkunnig, men genom Sjöbo Simsällskaps simskola har man även fått en mycket god simteknisk grund. Föreningen ägnar sig åt tävlingssimning i alla fyra simsätten och dörren står nu öppen för dig som vill lära dig crawl och fortsätta med mer avancerad simteknik.

Simmare från denna grupp får delta i Morgondagarna som arrangeras vid varje termins slut. Lär mer om eventet HÄR.

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst 100 meter, varav 25 meter på rygg. Att ha tagit simmärkena Hajen Brons och Hajen Silver är fördelaktigt och påvisar på att man klarar tidigare nämnda sträckor. Dock är inte märkena det enda som bestämmer om man är lämpad för denna grupp eftersom vikten av god simteknik nu har blivit mer betydelsefull. Det krävs alltså även att man redan har någorlunda fin teknik i bröst- och ryggsim.

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

Simma 100 m valfritt simsätt i magläge på djupt vatten.

Simma

Simma 50 m ryggsim på djupt vatten.

Flyta

Flyta i 1 minut och 30 sekunder.

Dyka

Dyka och glida 5 meter under vattnet.

Simma

Simma 200 meter, varav minst 50 meter är på ryggläge.

Hoppa

Hoppa eller dyka från kant på djupt vatten.

Flyta

Flyta med kläder i 1 minut (Klädsel: långärmad överdel och långbyxor).

Simma

Simma 12,5 m bröstsim, göra sedan en rotation från magläge till ryggläge (utan och röra linan eller botten) och därefter simma 12,5 m ryggsim.

Steg 7 – CRAWL (lektion 2 ggr/vecka)

När grunden väl är lagd (steg 1-6), är det äntligen dags att ta sig an det snabbaste och mest effektiva simsättet. Crawl är nyckeln till frihet i vattnet och inkörsporten till mer varierad motion i detta skonsamma element. I denna grupp ligger huvudfokus på att barnet ska lära sig crawla. Utöver detta tränar man på att simma uppemot 300 m, finslipar tekniken ytterligare i bröstsim och ryggsim, samt i starterna så att allt görs på tävlingsgodkänd nivå, samt övar på livräddning.

Nu börjar barnen simma längre distanser med mer komplex teknik där man ofta har huvudet under vattnet medan man simmar. Vi rekommenderar att barnen har simglasögon i denna grupp.

Simmare från denna grupp får delta i Morgondagarna som arrangeras vid varje termins slut.. Lär mer om eventet HÄR.

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst 150 m och ha god teknik i både bröstsim och ryggsim. Ryggsimmet ska helst simmas i form av ryggcrawl/tävlingsryggsim (det ryggsimmet som lärs ut i Sjöbo Simsällskaps simskola).

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

300 meter valfritt simsätt i magläge på djupt vatten.

Simma

150 meter ryggsim på djupt vatten. 

Flyta

Flyta med kläder i 1 minut och 30 sekunder (Klädsel: långärmad överdel och långbyxor).

Flyta

Flyta i 2 minuter.

Längddykning

Dyka och glida 8 m under vattnet.

Livräddning

Kunskap om punkterna 1-6 i Bad- och Båtvett. Kunna hjälpa en nödställd person med förlängda armen. Kast av livboj med lina från kanten till nödställd i vattnet. Utkast av livboj följt av simning med livboj 10 meter.

Simma 200 m valfritt simsätt.

Hoppa eller dyka i på djupt vatten så att huvudet kommer under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan simma 200 m i en följd varav 50 m i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.

Steg 8 – MEDLEY (lektion 2 ggr/vecka)

Detta är sista steget i utvecklingstrappan som utgör Sjöbo Simsällskaps Simskola. Går man i denna gruppen är man långt kommen. Nu handlar det om att bli ett med vattnet och kunna alla fyra simsätten. Här lär sig barnen fjärilssim som är det närmsta man kan komma delfinens sätt att röra sig genom vattnet. När delfinkickarna väl sitter, lägger man till armtagen efterhand. Utöver fjärilssimmet fortsätter vi utveckla frisimtekniken och även bröst- och ryggsim, samt tränar på att simma uppemot hela 600 m utan att stanna. Efter denna grupp är man klar på vår simskola och sen är det upp till en själv vad man vill göra. Börja träna simning? Kanske tävla? Inget för dig just nu? Det gör inget. Precis som att cykla, har du tekniken för evigt.

På samma vis som i Crawl-grupperna simmar barnen längre distanser med mer komplex teknik där man ofta har huvudet under vattnet medan man simmar. Vi rekommenderar att barnen har simglasögon i denna grupp.

Simmare från denna grupp får delta i Morgondagarna som arrangeras vid varje termins slut. Lär mer om eventet HÄR

För att få börja i denna grupp måste barnet kunna simma minst 150 m och ha god teknik i både bröstsim och ryggsim. Ryggsimmet ska helst simmas i form av ryggcrawl/tävlingsryggsim (det ryggsimmet som lärs ut i Sjöbo Simsällskaps simskola).

Simmärken som tas i denna grupp:

Simma

600 meter valfritt simsätt i magläge på djupt vatten.

Simma

300 meter i ryggläge på djupt vatten.

Flyta

Flyta med kläder i 2 minuter (Klädsel: långärmad överdel och långbyxor).

Flyta

Flyta i 3 minuter.

Längddykning

Dyka och glida 10 m under vattnet.

Livräddning

16 m simning med livboj följt av ilandföring med hjälp av livboj 16 m. Maximal tid för momentet, 2 minuter och 45 sek. Kunskaper om punkterna 1 – 11 i Bad- och Båtvett. Utkast av livboj följt av simning med livboj 25 m. Kunna hjälpa en nödställd person med förlängda armen.

Simma 200 m valfritt simsätt.

Hoppa eller dyka i på djupt vatten så att huvudet kommer under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan simma 200 m i en följd varav 50 m i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.